28.09.2022

Бойко Борисов: ГЕРБ-СДС никога няма да признае референдумите в Украйна, те са невалидни и незаконни

Ако ГЕРБ-СДС управлява всеки, който не иска да убива и да бъде убиван ще има убежище в България. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод ескалацията на напрежението между Русия и Украйна. Той подчерта, че ГЕРБ-СДС никога няма да се съгласи да признае проведените в Украйна референдуми, тъй като те са невалидни и незаконни.
„Тревожат ме саботажите по „Северен поток“-1 и 2, както и възможен директен удар или саботаж по атомната електроцентрала в Запорожие. Заканите за ядрена война могат да бъдат обиколени по този начин. Това ще е катастрофа за Украйна, Румъния и България в икономиката, туризма, здравето на хората, земеделието и животновъдството“, добави лидерът на ГЕРБ“.
Той уточни, че чадърите, които предишното правителство е правило по границата са довели до бедствено положение в три големи области на България: Ямбол, Хасково и Бургас. „Планините са пълни с мигранти. Ние можем да излезем от тези кризи, доказали сме го повече от десет години“, каза още Борисов.
Според него от бедствието на Асен Василев във финансите ще се излезе най-трудно. „След като теглеха по половин милиард всяка седмица и четири пъти правиха бюджет сложиха капан и за служебното правителство. Тази нестабилност доведе до 5 милиарда на висока лихва и след това 150 милиона от исканите 200 на още по-висока лихва. Безумното харчене на пари без да се повиши събираемостта доведе до тотална щета във финансите, заяви Бойко Борисов.
Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че правителство трябва да се направи. „ГЕРБ не може да прави компромиси. На тези, които се опитват да пробутат корупцията като тема, искам да им напомня – БСП от червените мобифони и заменки, ДБ и ДСБ – разбойническата приватизация, „Мистър 10 процента“, „агнешките главички“. Те ли са за пример? Или ПП с „Джемкорп“, горивата и газа?“, попита Борисов.
Той подчерта, че ценностите на ГЕРБ и на евроатлантическите партньори на партията са : Диверсификация на ядреното гориво, диверсификация от „Газпром“, довършване на сделките за F-16, непризнаване на референдумите в Източна Украйна.
Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, добави, че асоциациите на синдикатите и работодателите са притеснени от ситуацията и войната в Украйна и призовават за мъдрост от страна на политическите сили, за да бъде сформирано компетентно правителство.

< Назад