17.04.2016

Бойко Борисов: ГЕРБ може да бъде свалена само от ГЕРБ

ПП ГЕРБ може да бъде свалена само от ГЕРБ. Силата на ГЕРБ е чистота на партията, затова ако докопам някого от Вас за корупция - милост няма  да има за никого. Всеки един от вас носи политическа отговорност. Всяка партийна организация трябва да бъде кристално чиста в борбата с корупцията. Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националната работна среща на ГЕРБ, на която присъстваха близо 4000 делегати от ГЕРБ - общинските кметове и общинските съветници, членовете на общинските и областните ръководства от ГЕРБ, областните координатори на партията, народните представители, евродепутати и министрите от ГЕРБ. „Прекрасно знаете по места къде какво обществото не би приело – няма да го правите – край. Правете всичко, както пише по книга, по закон. От друго няма от какво да се притеснявате. Нещата, които правим са видими, хубави, добри, народът ги оценява. Събираме повече пари, повече харчим, ще станат добри неща”, посочи Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че ГЕРБ е партията на народа. „Нямам тайни от хората. Народът избра син на пожарникар и учителка, народът напълни тази зала с длъжности. Ако не сте честни, народът няма да ни търпи и ден. И с право!“, заяви Борисов.

Премиерът каза, че никой не помага на ГЕРБ и на правителството в борбата с контрабандата, дори напротив. “Ходят да се пазарят с контрабандистие да ни свалят. Това, че днес другите изглеждат слаби, не трябва да ви подвежда изобщо, защото те се организират на принципа на общия враг. Адвокатите на мафията, адвокатите на „Мултигруп”, стават борци за корупцията и около тях започват да се обединяват. 
Ако докопам някого от вас, милост няма и вие го знаете. Пощада за никого няма да има“, каза Бойко Борисов и отбеляза, че лица, които са били начело на партията, като Искра Фидосова, вече не е част от ГЕРБ. „Българинът вижда, отчита, подкрепя, но само малко съмнение в нас да се появи и сме приключили”, каза още Бойко Борисов и посочи, че именно корупцията е довела до това партия като БСП да се срине до 10-12% подкрепа.

Борисов заяви, че всеки гледа да направи своята политика на гърба на ГЕРБ. „Работим в трудна обстановка в парламента понеже между ляво, дясно и център всичко е размито. В ДПС -раздори, в БСП – раздори. Претенции – всеки гледа на базата на ГЕРБ и на гърба на ГЕРБ да си направи своята политика, но хората знаят кой носи отговорност”, заяви Бойко Борисов. Той подчерта, че ГЕРБ са отговорни партньори. „Благодаря на всички, които стоят зад Румяна Бъчварова, най-вече на Цецо. Благодаря на всички, които стоят зад Москов, най-вече на Дариткова, на тези, които стоят зад Ненчев – на Радев и другитр”, каза още той. 
Лидерът на ГЕРБ подчерта, че не е отговорно да се правиш на опозиция, а в същото време да си мериш процентите, че си в Реформаторския блок, дори е смешно.

Премиерът посочи, че хората искат да са сигурни, че борбата с контрабандата и с престъпността ще продължи. „Трябва да направим законите такива, че да бъдат ефективни. Народът се пита какво означава това един престъпник да бъде под домашен арест и полицията да пази него, вместо да охранява селата. Искам да бъдете максимално инициативни“, заяви Борисов.

„Дори враговете ни отчитат, че пътищата ни стават много по-хубави. Има санирани над 2000 сгради по Националната програма за енергийна ефективност.  И всичко това все едно не го правим. Фиксацията е върху 2 лева повече за винетка и върху стотинките повече за билетче. Задържани са ежедневно хиляди бежанци на границата, но това отново е тема“, обясни Борисов.

Според министър-председателя е изключително важно взетото решение за добиване на природен газ и нефт от Черно море. „Корабът вече е в Бургас, във вторник започва работата. Ако се намери газ и петрол, ще бъдат спестени между 4 и 5 милиарда, които годишно даваме. Много платени хора ще ни заливат с компромати. Който е корумпиран, трябва да си понесе отговорността. Капка съмнение да има – излизайте и говорете“, призова актива на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според Бойко Борисов не би трябвало най-голямото достойнство на президента да е разграничаването му от партията, която го е издигнала. “Предстоят президентски избори и все повече интересът се насочва на там. Не мога да разбера защо политическите партии ни питат кой ще издигаме за кандидат за президент, след като когато го изберем, за което плащаме ние, с нашите политически субсидии и нашите структури, на другия ден той е длъжен вече да се разграничи от нас. Защо тогава издигаме ние президент? На първия ден той трябва да каже: „Разграничавам се от тези, които са ме завели до там”. Не мога да намеря логика. Трябва да се намери друг начин за издигане и за избор, в противен случай защо ще се блъскаме някой да стане президент, за да се разграничи от нас”, обясни Борисо.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов подчерта, че днес повече от всякога ГЕРБ е натоварена с отговорност, която нито една политическа партия не е носила през 26-годишния преход. По думите му, колкото повече партията е  единна и сплотена в тази реална политика, която иска да направи, толкова по-успешна ще бъде за години напред. Цветанов благодари на всички структури на ГЕРБ за активната им работа.

„Изключително важно е да подкрепяме правителството в реформите, които трябва да бъдат направени. Управлението на Бойко Борисов е без алтернатива. Бойко Борисов е доказал се лидер, който води партията в правилната посока. ГЕРБ е стабилна и уверена във всички законодателни инициативи, които се правят, защото те са част от стабилното управление, което има страната ни и това е изключително важна предпоставка за сигурността и просперитета на всички жители в страната“, каза Цветанов. Той посочи, че правителството на Бойко Борисов е върнало държавата в единствения възможен път на развитие- европейският. „С усилията на правителството и с парламентарната група на ГЕРБ успяхме да приемем закони, които дават така начертаните реформи от управленската програма на днешното правителство“, обясни Цветан Цветанов. Той подчерта, че в момента България е остров на стабилност в тази усложнена световна обстановка.

„ГЕРБ постигна невероятен успех със 130 кмета от общо 260. ГЕРБ представлява над 5 милиона жители в тези населени места от общо 7 милиона население на страната. Това ни натоварва с огромна отговорност. Имаме 129 председатели на общински съвети, което е допълнителна възможност да имаме право да правим политики и те да стигат до хората”, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов призова парламентарната група на ГЕРБ, политическа партия ГЕРБ и кметовете на общини да направят възможен консенсуса с политическите опоненти и с различните кметове по места. “Знаем, че всяка една политика може да бъде успешна, когато сме се интегрирали и когато можем действително да помагаме за развитието на регионите в страната.  ГЕРБ разполага с едно твърдо ядро, което винаги е готово за провеждане на избори. През 2012 година имахме 72 000 члена, през 2013 година- 76 000, през 2014 година - 83 хиляди, а към настоящия момент те са над 90 хиляди“, обясни още той.

„Когато правим една реформа, тя минава през обсъждания и получава различни мнения. Няма конфликти между депутатите и изпълнителната власт. ПГ на ГЕРБ подкрепя правителството. Това се е доказвало многократно. Изключително важно е да подкрепяме правителството в реформите, които трябва да бъдат направени. Винаги трябва да се вслушваме в мнението на хората, които са ни избрали. Дори различното мнение може да бъде предпоставка за успех“, подчерта Цветан Цветанов.

Кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова заяви, че доверието е най- добрият капитал на ГЕРБ, който трябва да се използва за развитието на градовете.. „Всички сме тук, заради доверието, което получихме от хората. Доверието на гражданите ни дава най-голяма сила, но е изключително крехко и лесно се губи. Преди 6 месеца получихме доверие, заради своята работа, но и заради очакването че може да постигнем повече”, обясни Фандъкова. Относно решението за увеличение на цената на билетите за градски транспорт, Фандъкова обясни, че това е тежко и нетрадиционно решение. „Запазихме цените на картите, заради хората, които използват редовно градския транспорт. Това не е достатъчно, ясно си даваме сметка, че единственото решение е да направим така, че хората да пътуват в нови автобуси и трамваи, да изградим метрото, да поставим видеонаблюдение и табла за електронно таксуване. Да осигурим пълна прозрачност на това за какво харчим пари. Няма политик, който да иска да взема нетрадиционни мерки. Пазенето на рейтинг с популизъм е напълно лишено от управленски смисъл. Ще ни харесват малко по-малко, но ще постигнем по добър живот за хората“, коментира още тя.

Зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов заяви, че ГЕРБ и към този момент продължава да бъде партията, която се ползва с най-голямо доверие сред българските граждани. „Това не трябва да ни успокоява и главозамайва. Това е една голяма отговорност. Отговорност към хората, които са дали своя глас, доверявайки се именно на нас – хората, на които разчитат, за да решават техните проблеми. Особено много това важи и за местната власт”, каза кметът на Бургас. Според Николов силата на ГЕРБ е в подкрепата, която има за своята кауза. „Преди 10 години смелите и упоритите хора, които искаха България да се развива с европейско бъдеще, се обединихме с една кауза”, допълни още той. По думите му, ГЕРБ е партията, която привлича най-много подкрепа сред младото население на България. „Готови сме на сериозни, непопулярни и трудни решения винаги, когато има смисъл и това го показваме ежедневно. Благодаря за подкрепата на правителството за всички активности на местната власт”, допълни още Димитър Николов.

< Назад