03.12.2016

Бойко Борисов: Десет години по-късно ние се гордеем с ГЕРБ

СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

 

Преди 10 години положихме основата на политически проект, който обединяваше възгледите, желанията и надеждите на много хора в България. Мнозина бяхме тези, които вярвахме, че заедно можем да постигнем европейското развитие на родината ни, за което мечтаеха няколко поколения българи. За много други, това беше невъзможна кауза, започната от мечтатели, но неосъществима в реалностите, в които се намираше страната ни. Не бяха малко и онези, които както открито, така и задкулисно се опитваха да пречат на зараждането на всяка алтернатива. Ние обаче проявихме твърдост, упоритост, характер и трудолюбие, с които успяхме да наложим нов стил в правенето на политика в България. Политика, основана на ценности. Политика, недопускаща компромис с демократичните устои на държавата. Политика, насочена към хората.

Днес, 10 години по-късно, с основателна гордост можем да отбележим, че начинанието ни е успешно. И успехът не се измерва с изборните победи – три пъти на избори за Европейски парламент, три пъти на парламентарни избори в България, три пъти на местни избори и веднъж на избори за Държавен глава. Успехът се състои в промяната, която постигнахме.

В икономически план, ГЕРБ пое отговорността за управление на държавата два пъти в условията на тежка финансова криза със спрени еврофондове, банкова нестабилност и растящи публични дефицити, предизвикани от тройни коалиции, оглавявани от БСП. И двата пъти успяхме много бързо да стабилизираме икономиката и да балансираме държавния бюджет. Благодарение на нашите правителства, в регионите на България бяха инвестирани десетки милиарди левове по линия на европейската солидарност, увеличихме значително чуждите инвестиции в региона. Овладяхме банковата криза и изплатихме влоговете на хората, които бяха излъгани от експеримента „Орешарски“. Увеличихме приходите в бюджета за сметка на контрабандата и сивата икономика. В резултат на нашето управление България е на второ място в Европейския съюз по ръст на икономиката, безработицата в страната ни е под средната за ЕС, а публичната ни задлъжнялост е сред най-ниските в Европа.

В политически план, ГЕРБ се противопостави категорично на популизма и задкулисието. За едно десетилетие не влязохме нито веднъж в безпринципна коалиция. Управлявахме на база ясна управленска програма и точно разписано коалиционно споразумение. Не се поддадохме на призивите за безотговорно харчене, в името на краткотрайно печелене на гласове за следващите избори. И най-важното – доказахме категорично, че за нас властта не е самоцел. ГЕРБ връща властта на суверена винаги, когато неговата подкрепа към нашите политики намалее. ГЕРБ е единствената партия, която признава и победите си, и загубите си. Ние говорим за грешките си и се учим от тях. Това е демократичен принцип, от който няма да отстъпим и занапред, защото вярваме, че властта се дава от хората и трябва да бъде упражнявана само и единствено в интерес на хората.

По волята на народа от последните президентски избори, днес сме изправени пред нови парламентарни избори. Ние от ГЕРБ умеем да се вслушваме в гласа на гражданите. Направеното от нас досега е видимо и ясно, но днес народът ни казва, че вече очаква от нас друго. Ние ще преосмислим нашите приоритети и както винаги досега, ГЕРБ ще предложи ясна управленска програма с точно разписани политики, които да следваме и изпълняваме, за да надградим и да постигнем последователно нашата следваща цел – иновативна икономика, просперираща, стабилна, модерна България, със силно, здраво и образовано гражданско общество. Ще положим всички усилия и ще работим, за да спечелим отново подкрепата на българите за нов управленски мандат. Категорични сме, че ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите, единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи.

Призовавам Ви да запазите спокойствие, защото истината е на наша страна и винаги излиза наяве. Всички ние трябва да продължим да се трудим за България. Постигнахме много за тези 10 години, но сега е време да покажем, че можем да надградим дори направеното от нас самите и да отговорим на новите стремежи за развитие. Вярваме, че българският народ е мъдър, макар и да е емоционален, и ще направи най-добрия избор за бъдещето на страната ни. Ние ще останем верни на каузата, идеалите и принципите си, за да не допуснем популизма и хулиганството в политиката да завладеят страната ни и да застрашат стабилността, която постигнахме с толкова много усилия.

ГЕРБ има с какво да се гордее и ще продължи да го показва като поеме по нов курс с още по- силни и позитивни политики в следващото десетилетие.

Бъдете здрави, продължавайте да работите неуморно, развивайте знанията и уменията си, за да сте полезни на държавата ни и за в бъдеще, и запазете онзи младежки ентусиазъм, с който започнахме преди 10 години!

 

 

Бойко Борисов, председател на ПП ГЕРБ

 

< Назад