29.06.2019

Ася Пеева: Трябва да се работи по стратегия за насърчаване на кръводаряването в България

Как да се улеснят процедурите по кръводаряване, как да се мотивират българските граждани да участват активно в кръводарителски акции. Това бяха част от темите, обсъдени на последното заседание на парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. В нея взе участие и народният представител от ГЕРБ-Бургас Ася Пеева, представители на „Национално младежко сдружение за здравна политика и мениджмънт“, на Българска Православна Църква, Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание и други заинтересовани лица.

„Темата за кръводаряването в България е актуална и важна. Оказва се, че е необходима актуализация на нормативната база по отношение на стандартите за кръводаряване. Трябва да се популяризират кръводарителските акции и българските граждани да бъдат съпричастни към този акт на хуманност. Защото каквито и законодателни промени да се обмислят, без желание от страна на обществото да дарява кръв, те няма да са ефективни. Радваме се, че по време на заседанието, бе показано, че има разбиране по темата и от страна на различните религиозни общности у нас, защото кръводарителството е преди всичко спасяване на човешки живот“, коментира Ася Пеева. Тя подчерта, че медиите трябва също активно да подкрепят всякакви дейности по темата и да популяризират кампаниите, които се провеждат в страната.

Пеева постави като въпрос пред зам.-министъра по здравеопазване Бойко Пенков възможности за финансиране с европейски средства по проекти за модернизиране на съществуващата медицинска база – на лаборатории, на центрове и отделения по трансфузионна хематология. По време на дискусията бе обсъдена темата за облекчения за гражданите, които даряват кръв. „Би могло кръводарителите да използват облекчение при медицински процедури, безплатни прегледи, закупуване на медицински консумативи и др. Коментирана бе и горната граница от 65 години при дарителите у нас, в други страни от ЕС тя е по-висока“, допълни още бургаския депутат.

Ася Пеева запозна всички присъстващи и със ситуацията в област Бургас и по специално с дейността на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас. „Знаете, че през летния сезон ситуацията в Бургас с кръводаряването е много динамична. Идват  много туристи от цяла България и от чужбина, част от които боледуват и се нуждаят от лечение с кръвни съставки. Отделението снабдява с кръвни съставки всички болници в областта. Наскоро в Областна управа бе проведена и среща с всички народните представители от региона, очакваме обобщени резултати от нея и продължение по темата с конкретни действия, които да се предприемат на регионално и национално ниво“, сподели още Пеева.

След приключване на заседанието на парламентарната комисия са били обобщени и взети няколко решения. Сред тях са инициирането на широк парламентарен, политически и обществен дебат по проблемите, свързани с кръводаряването. „Всички присъстващи се обединихме около решението заинтересованите институции в най-кратък срок, по тяхна инициатива да предприемат мерки за актуализиране на нормативната уредба, свързана с осигуряването на кръв и кръвни съставки за нуждите на здравеопазването. Комисията да инициира национална информационна кампания в полза на кръводаряването, конкретна част от която да бъде акция по кръводаряване сред депутатите и служителите в 44-то Народно събрание. Трябва да се работи по цялостна стратегия за кръводаряването у нас“, допълни още народният представител от ГЕРБ-Бургас.

 

< Назад