04.07.2020

Андрей Новаков: Помощта от ЕС във всички направления трябва да стигне до България бързо

Евродепутатът Андрей Новаков е на посещение в Област Русе от днес. Заедно с народния представител и областен координатор на ПП ГЕРБ Пламен Нунев проведоха среща с ръководството на локомотивен завод „Експрес Сервиз“. Собствениците Цветелин и Анастас Колеви представиха дейността на водещата българска компания за ремонт на локомотиви. Като председател на Асоциация Железопътен форум “Европа”, Андрей Новаков предложи на ръководството да се срещне с представители на асоциацията в Брюксел, за да осъществят нови контакти, както и да се подобри връзката между бизнеса и законодателната власт.

Евродепутатът остана впечатлен и от проектния екип на катедра „Телекомуникации” към Русенски университет „Ангел Кънчев”. В присъствието на ректора проф. Христо Белоев и Пламен Нунев, експертите Георги Христов и Пламен Захариев направиха демонстрация на високотехнологично оборудване, закупено по проекти, финансирани от ЕС. По проект е създадена и една от най-големите дигитални библиотеки за исторически артефакти на Балканския полуостров с 3D модели. Имаше и демонстрация на дронове, които летят при всякакви метеорологични условия.

По-късно през деня, Нунев, Новаков и търговското аташе на България в Румъния Ивайло Маринов проведоха работна среща с изпълнителния директор на ОЗК Арена Русе Любомир Христов, който им показа новите пространства в залата, обособени за спорт и танци. Тренировъчните зали се използват активно за футбол, баскетбол, волейбол, тенис и бадминтон. Както се ангажира в края на миналия месец, Пламен Нунев организира среща между мениджмънта на залата и Ивайло Маринов, с който бяха обсъдени варианти за по-широкото отваряне на ОЗК Арена Русе към румънския пазар.

Тази вечер в конферентната зала на хотел „Сити Рай“    се състоя информационен форум „България и ЕС след кризата. Подкрепата от Европа и подготовката за новия програмен период“ с участието на Андрей Новаков и членовете на Клуб „Предприемачи“ към ГЕРБ. Форумът бе открит от областния координатор на ПП ГЕРБ Пламен Нунев и общинския ръководител на партията Бедрос Пехливанян. Участие в дискусията взеха още народните представители Светлана Ангелова и Андриан Райков.

Андрей Новаков разясни механизмите на ЕС за възстановяване след кризата. Развитие на политиките на ЕС в областта на транспорта, туризма, регионалното развитие и земеделието, както и новите политики на ЕС бяха сред обсъжданите теми. „Новата Обща селскостопанска политика на ЕС ще започне да действа през 2022 г., след като тази седмица бе постигнато споразумение за въвеждане на двегодишен преход между настоящата и бъдещата политика. През този период ще продължи изплащането на подпомагане на фермерите, но спрямо настоящата правна рамка“, заяви евродепутатът. Той допълни, че комисията по земеделие в ЕП е гласувала повишение на финансовата подкрепа за фермерите и малките предприятия, произвеждащи храни. Приетите решения са свързани с таван на подкрепата от €7 000 за фермер и €50 000 за предприятие преработващо храни, а с 2% се вдига таванът на подкрепата от Програмата за развитие на селските райони.

От 1 юли започна приемът на документи по новата мярка „Заетост с теб“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Операцията е с бюджет от 160 млн. лв., като 50 млн. лв. приоритетно са насочени към фирми от секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“. По мярката ще могат да се наемат регистрирани в бюрата по труда безработни на пълно или непълно работно време за период до 3 месеца, в който ще бъде покривана минималната работна заплата и осигурителните вноски за сметка на работодателя, стана ясно по време на форума.

Мярката в подкрепа на запазване на заетостта в затруднения български бизнес "60/40" е с разширен обхват на фирмите, които могат да се възползват от нея и с нови, по-леки изисквания. Акцентът е върху работниците в секторите хотелиерство и ресторантьорство и сезонните работници.

Компенсация за запазване на заетостта на служителите си ще могат да получат работодатели и самоосигуряващи се от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм", чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период. Определеният бюджет е в размер на 40 млн. лв., а средствата ще бъдат осигурени от ОП "Развитие на човешките ресурси". Очаква се около 22 хил. работещи да получат такава подкрепа.

В същото време, Правителството одобри пренасочването на 30 млн. лв. евросредства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към ОП „Иновации и конкурентоспособност“ за фирмите, извършващи пътнически публични услуги в автомобилния транспорт. Финансирането ще бъде предназначено за предоставяне на оборотни средства за закупуване на горива и материали, подновяване на лицензи и регистрации, изплащане на наеми, ремонт на автобуси и др.

Заетите в сектор „Транспорт“ могат да се възползват от няколко вида държавна помощ. На първо място е мярката „60/40“, като освен с нея транспортните фирми ще могат да поискат и държавна помощ в размер на 290 лв. за запазване на работното място на всеки техен служител. Предвидените средства за това са 40 млн. лв. и ще се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси“.

„Задачата ми в Европейския парламент е да направя така, че помощта от ЕС във всички направления да стигне до България бързо, а условията за ползването й да бъдат гъвкави и достъпни. „Лятото“ за едни означава почивка и ваканция, за други значи прехрана. Хората са склонни да жертват лятото в името на сигурността и здравето си. Важно е да не бъдат изправени пред този избор“, заяви Андрей Новаков в Русе.

И добави: „Целта ми е част от средствата, които България ще получи като подкрепа от ЕС за справяне с последиците от кризата с COVID-19, да могат да бъдат ползвани със задна дата, да могат да бъдат покрити вече направени разходи.

Ивайло Маринов представи състоянието и перспективите в секторите транспорт и туризъм между България и Румъния, след което се проведе дискусия.

В съботния ден евродепутатът ще посети населени места в Община Ценово, сред които селата Долна Студена, Джулюница и Новград.

 

 

< Назад