23.09.2022

Андрей Новаков: Европейският норматив от 1 минута за проверка на камион е национална кауза

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков посети Стара Загора, Казанлък и Мъглиж, където проведе срещи със собственици на транспортни фирми. Те са изправени пред сериозен проблем, свързан с дългото чакане на камионите по границите на страните от Европейския съюз за проверка. За решаването на казуса евродепутатът ще внесе петиция със 100 000 подписа, събрани от цялата страна, която ще бъде внесена в Европейския парламент. „Проблемът за съжаление се задълбочи през последните 2 години. Ще настоявам за въвеждане на европейски норматив, според който проверката да бъде 1 минута. Недопустимо е камион от страна членка на ЕС да чака два дни на европейска граница. Това противоречи на всички регламенти, които сме гласували за свободно движение на хора, стоки и капитали“ – заяви Новаков. Той добави, че с петицията ще настоява още Европейският парламент да сформира комисия, която да провери защо се стига до ситуацията с образуването на колони от чакащи камиони. „Това трябва да доведе до законодателна инициатива, която да промени Регламента за международните коридори, защото един камион, чакащ един ден на границата, губи на собственика 200 евро – пари, които се разхищават, вместо да бъдат реинвестирани“ – категоричен е Андрей Новаков.
В срещата, проведена в Казанлък, участваха още кандидатите за народни представители на ГЕРБ – СДС в Старозагорски избирателен район - Илиана Жекова, арх. Мартин Паскалев, Александър Кьосев, Донка Христова и Десислава Тинева, както и областният координатор на ГЕРБ Радостин Танев. На въпрос как бизнесът ще се справи с високите цени на тока и природния газ при положение, че компенсациите свършват в края на месеца, тя акцентира на част от спешните антикризисни мерки на коалицията.
„Настоящите компенсации на небитовите потребители са по предложение на ГЕРБ – СДС, което беше прието с актуализацията на бюджета. Наш ангажимент, ако спечелим доверието на хората, е те да продължат и през 2023 г.“ – каза Илиана Жекова. Тя добави, че друга спешна задача е намаляването на инфлацията.

 

< Назад