25.10.2016

Андрей Ковачев: За София е голяма чест да носи титлата на Европейска столица на спорта за 2018-та година

Медия: Интервю за Europe.bg

Във връзка с европейските събития през 2018 в София, инициативата „Столица ЕВРОПА“ ви представя мнението на европейския депутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. Д-р Ковачев е член на Бюрото на Европейския парламент и председател на консултативната група към Европейската асоциация на спортните столици и градове.

1. Вие сте европейски депутат , но и председател на консултативната група към Европейската асоциация на спортните столици и градове. Според Вас възможно ли е събития от София – Европейска столица на спорта 2018 да се съчетаят със събитията от Българското председателство на ЕС

За София е  голяма чест да носи титлата на Европейска столица на спорта за 2018-та година. Това е признание за постиженията в изграждането на спортни съоръжения, за които г-жа Йорданка Фандъкова и общинската администрация положиха много усилия. Българското председателство на ЕС също е едно много сериозно предизвикателство, което трябва да посрещнем добре подготвени. Това е и уникална възможност за страната ни, тъй като събитията свързани с председателството ще съберат представители на високо ниво от страните членки и ще увеличат видимостта на всички прояви в столицата.

Не само смятам, че председателството на ЕС на страната ни и София - Европейска столица на спорта 2018 могат да се съчетаят, но мисля че определено трябва да извлечем ползите от това съвпадение.

Бих искал да напомня, че събитията могат да се обвържат и с домакинството на Варна като „Европейска младежка столица“ през 2017 г., както и на Пловдив като „Европейска столица на културата” през 2019 г. с цел максимално популяризиране на страната ни.

2. Възможно ли е да бъде използвано съвпадението между двете инициативи , за да се насочи вниманието на европейската общественост и политически елит към ползите  и предизвикателствата пред масовият спорт

Разбира се, това би бил много подходящ момент за популяризирането на ползите от спорта. Защо да не бъде даден старт на подобна европейска кампания именно в България. В своята работа като евродепутат и член на Комисията по oколна среда, обществено здраве и безопасност на храните винаги съм защитавал позицията, че именно спортът е един от най-добрите начини за превенция от заболявания, спестявайки по този начин пари за здравеопазване. Чрез активен спорт подобряваме  нашата физическа издръжливост, учим се на дисциплина и на воля за успех. Спортът ни помага в постигането на по-пълноценен живот.

Тези идеи могат да залегнат в организирането на конференции и дискусии, с участието на министрите на страните членки, които така или иначе ще бъдат в България, за да вземат участие в събитията от председателството.

3. Как, според Вас , трябва да се популяризират събитията от Европейската столица на спорта и Председателството на ЕС

Всяко едно от тези събития трябва да има ефикасна стратегия за комуникация, а инструментите за популяризирането им са многобройни. Скоростното развитие на социалните мрежи ни дава предимството информацията да достигне до възможно най-голям брой хора навсякъде по света. Надявам се българските медии също да осигурят подобаващо отразяване на събитията на национално ниво. Можем да бъдем иновативни и креативни използвайки новите технологии.

Отделно може да се помисли и за организирането на инициативи за спортни дейности (разходки сред природата, маратони, гимнастика, танци), както и на инициативи от културно естество ( изложби, концерти ).

Аз и колегите ми членове на Европейския парламент също ще допринесем за популяризирането на тези събития, като разпространяваме информацията сред колегите в ЕП и чуждестранните ни контакти.

4. Какви възможности и предизвикателства предлагат тези две събития пред София град

Чрез тези две събития видимостта на страната ни ще се повиши  в европейски мащаб. Смятам, че трябва да се възползваме от тази възможност, за да насочим вниманието на европейската общественост към определени политики и инициативи, които искаме да популяризираме.

Има много малко време до началото на българското председателство и домакинството на столицата ни като Европейска столица на спорта 2018, така че призовавам отново всички страни за пълна мобилизация в изграждането и поддържането на добри условия за професионален и любителски спорт, както и предлагането на богата, и разнообразна спортна програма за столичани и гостите на града.

5. И последно , какво бихте препоръчали за организацията в София през 2018

За да могат да се извлекат взаимните ползи от съвпадението между София Европейска столица на спорта за 2018, както и председателството на ЕС е необходима добра координация и съдействие между различните екипи.

Интервю за Europe.bg

< Назад