07.05.2019

Андрей Ковачев: Най-сериозната инвестиция в българската бърза помощ е благодарения на европейската солидарност

Благодарения на европейската солидарност над 71 млн. евро ще бъдат отпуснати за инвестиции в здравеопазването в България. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС за европейските избори Андрей Ковачев по време на среща със здравни работници в 8 ДКЦ, намиращо се в район Надежда. Той добави, че най-сериозната инвестиция в българската бърза помощ ще дойде от Европейския съюз. Със средствата ще бъдат закупени 400 линейки, 237 медицински центрове за бърза и спешна помощ ще бъдат обновени в България. Ще бъде закупена много сериозна медицинска апаратура. „Ние сме освен европейски граждани и европейски пациенти, затова трябва да имаме адекватна отговаряща на съвременните изисквания медицинска помощ“, добави Kовачев. Той подчерта, че основното е да се засили добавената стойност на Европейския съюз, подпомагайки българското правителство за инвестиции в здравеопазването. Така българският здравен сектор ще е по-конкурентоспособен и ще има по-добра бърза медицинска помощ.

“Трябва да работим в синхрон с европейските институции, с българското правителство, българския парламент и с местната власт, както и с доставчиците на здравни услуги, с болниците, с организациите на пациенти, с организациите на лекарите на сестрите и с фармацевтичната индустрия. По моя инициатива в предишния европейски парламент беше създадена групата за достъп до качествено здравеопазване и смятам ако бъда избран отново за член на ЕП да продължа активната работа в групата. Така можем да  идентифицираме най-добрите практики и най-добрата добавена стойност на Европа към българското здравеопазване“, каза Ковачев.

Според него представителите на листата на ГЕРБ и СДС искат да се дискутират конкретни теми, а не да се води агресивна политика и да дезинформират гражданите. „Ние сме показали какво можем, българското правителство е защитило проекти в сферата на здравеопазването, така че до 2021 година ще бъдат доставени линейките по този важен проект и ще бъдат оборудвани медицинските центрове за спешна медицинска помощ с над 72 млн. евро. Тези политики в тази сфера трябва да продължат и ние ще работим за това“, каза още Ковачев.

В срещата със здравните работници взеха участие кметът на Надежда Димитър Димов, народните представители Христо Гаджев,  д-р Лъчезар Иванов, Анна Александрова, общински съветници, райони кметове, членове на ГЕРБ.

 

< Назад