21.04.2017

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Европейският съюз означава преди всичко мир

„Европа означава преди всичко мир“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев по време на дискусията с ученици от Частно средно училище „Цар Симеон Велики“. Българският евродепутат запозна младите хора с работата и ролята на Европейския парламент в процеса на вземане на решения в Европейския съюз, разказа за работата на евродепутатите, а също и за това какво е постигнала България за десетгодишното си членство в ЕС.

„Човек не трябва да мисли за Европа като източник на финансиране, а като за съюз на ценности и на демократичните правила. Солидарността не е еднопосочна улица, която се отнася само за субсидии. Основната идея за единство и обединение в мир е уникална. Популизмът и национализмът днес са във възход и все още вдъхновяват и са единствен по рода си пример в световен мащаб.  Европейският съюз даде на европейските нации общо пространство на свобода, сигурност и правосъдие, общ пазар и възможността за силен глас и влияние на световната сцена“, каза Ковачев.

Училището е участник в програмата „Училище посланик на Европейския парламент“, а дискусията бе част от поредицата инициативи, свързани с програмата. Тя е създадена от Информационното бюро на ЕП в Хага и след успеха ѝ в Нидерландия и последвалото вътрешно обсъждане на въпроса как по-добре да се общува с младите хора посредством образованието, тя преминава в пилотен проект в 6 държави.  През есента на 2016 г. Програмата е одобрена от Бюрото на ЕП и започва нейното внедряване във всички страни членки.

Целта на Програмата е да помогне за повишаването на осведомеността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите хора, като им предостави активни знания за Европейския съюз, и по-специално за Европейския парламент. Това включва не просто запознаването с факти за Съюза, но и предоставянето на опит във връзка с европейското гражданство: какво означава на практика ЕС в ежедневието и какво може да се направи, за да се гарантира, че в бъдеще Европа ще бъде такава, каквато искаме да бъде.

 

< Назад