21.04.2017

Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Европейският съюз е единен и неделим

Евродепутатът от ГЕРБ / ЕНП  Андрей Ковачев взе участие в конференция на тема "Единен европейски пазар: постижения и предизвикателства". Той взе отношение по темата от втория панел: „Политически анализ на предизвикателствата пред ЕС и защо е важен Единния пазар“. Организатор на събитието бе Американската търговска камара в България.

Андрей Ковачев бе категоричен, че  общото бъдеще на ЕС е да бъде единен и неделим. Той подчерта също: "Европейският съюз е това, което му позволят страните членки. Той е толкова ефективен, бърз и адаптивен към заобикалящия го свят, колкото му позволят да бъде и това не бива да се забравя."

Според Ковачев е необходимо да се предотврати  това популисти и екстремисти да събират  подкрепа, защото те не предлагат реална алтернатива, а само спекулират със страховете на гражданите. Именно затова е и от изключително значение  образованието сред младите хора. Необходим е обективен прочит на историята, за да не може младите да стават жертва на алтернативните факти.

„Днес населението на ЕС е близо 7%, но ЕС все още представлява 25 на сто от глобалното икономическо производство и 50 на сто от световните социални услуги. Но това трябва да се защитава и ето защо ние се нуждаем от силен ЕС. По-очевидно е откогато и да е било колко незаменима е Обединена Европа. Балансът между солидарност и отговорност ще ни изведе до един общ европейски път. Аз съм убеден, че това е начинът да се отговори на глобалните предизвикателства.  Европейският съюз вече не може да бъде удобно извинение за национални неуспехи и политическо нежелание за реформи“, завърши Андрей Ковачев.

На събитието присъстваха още Огнян Златев, ръководител на Представителство на Европейската комисия в България, Даниел Смилов, Програмен директор на Политически и правни изследвания, Център за либерални стратегии и Мариан Дрейн, търговски съветник на Представителство на Съединените американски щати към ЕС.

 

 

< Назад