04.04.2018

Александър Мацурев: Мечтая дъщеря ми Мила да живее в една България, за която си струват усилията

Медия: struma.com

Г-н Мацурев от зам.кмет-депутат вече повече от година. Съвсем млад, а вече със сериозни отговорности. Като зам.-кмет сте работили по проблемите на Банско, значи ги познавате до болка. Какво обещахте и какво свършихте за града си в парламента?

Работата ми като заместник-кмет е натрупан опит, който ми помага при ориентирането в една нова материя, тази на законотворчеството, особено в нейните практически измерения. При дебати в комисиите държа всяка мярка да има своето реално отражение върху живота на хората. Активно участвам в работата на Комисията по земеделието и храните и на Комисията по околната среда и водите. Правил съм редица предложения за законодателни промени, които са публично известни и са влезли успешно в няколко закона – Закона за опазване на селскостопанското имущество, Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и други. Чувствам се удовлетворен, че освен за Банско с предложенията, които съм правил, съм работил за развитието не само на един град или регион, а на цялата страна. Предложенията ми са публично известни и всички влезнаха като текстове в законите. Трябва да уточня, че спецификата на нашата работа не касае само един град, или един регион, а цялата страна

А за жителите на областта, чийто народен представител сте?! Групата на ГЕРБ от Пиринско в парламента достатъчно активна ли е и смятате ли, че изпълнявате поетите предизборни ангажименти?

Предизборните ангажименти на всички депутати от ГЕРБ са разписани в Предизборната програма на партията и тя се изпълнява! Основното, което отличава депутатите на ГЕРБ от всички региони Реклама от други народни представители е това, че ние имаме ясно поети ангажименти, които са разписани в предизборната програма на партията. Програмата се изпълнява и всички граждани на страната виждат усилията на ПГ на ГЕРБ в парламента и на правителството на Бойко Борисов – Над 400 училища и детски градини в цялата страна се обновяват по ОП „Региони в растеж“, като проектите са на обща стойност 624 млн. лева, близо 22 000 деца бяха върнати в училище, увеличихме учителските заплати с 17%, а до края на мандата те ще бъдат увеличени двойно. Освен това растежът на българската икономика достигна 3,7%, безработицата се понижи до рекордните 6%, минималната работна заплата достигна 510 лв., а средната заплата за страната се повиши с близо 12% само за година. Благодарение на тези показатели всички международни агенции повишиха кредитния рейтинг на България. Благодарение на личните усилия на премиера Бойко Борисов приходните агенции повишиха събираемостта на задълженията и събраните средства се преразпределят за редица социални и национални проекти.

Кое от случилото се добро в областта и в Банско е лично ваша заслуга?

Има ново развитие, на което държа да акцентирам. Пряко измерение на добрите новини за нашата област ще има в резултат на добрите отношения със съседите от Македония, след подписването на Договора за приятелство и добросъседство с Македония. Тук своята заслуга има и българският парламент. Вследствие на този договор вече се забелязва повишаване на търговските и политическите контакти в пограничните райони, както и увеличение на туристите от Македония. Друг много важен момент е че през тази година предсрочно ще бъдат пуснати два участъка от АМ „Струма“, дълги 30 км. – от Кресна до Сандански и от Благоевград до Железница. Това допълнително ще облекчи трафика както в региона, така и в посока Гърция. Вече забелязваме и нарастването на броя на гръцките туристи не само в пограничните райони като Петрич и Сандански, но и в цялата област и вътрешността на страната. Не трябва да забравяме също, че през миналия мандат на ГЕРБ бяха открити рехабилитираните участъци от пътищата Разлог-Садово и Юндола-Разлог, които вече дават резултати в развитието на бизнеса и инвестициите и привличането на туристи от съседните региони. Мой личен ангажимент пред избирателите от общината бе да работя за Втори кабинков лифт и го направих.

Банско и Втори лифт, обяснете защо е толкова нужен и защо изграждането му има противници. За вашите и техните протести. Има ли зелена мафия?

Мотивите за втората кабинка станаха широко известни и 80% от българското общество застана зад тях! Дори така наречените "зелени" бяха принудени да, макар и уклончиво да се съгласят, но, за съжаление, смениха тактиката с откровената лъжа, че 48% от Пирин, ще бъдат застроени! Няма разумен човек, който да им повярва. Напомням, че отговорът на техните протести бе даден с едно огромно шествие, в подкрепа на правителственото решение за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин". Тук е мястото да благодаря на колегите депутати за тяхната солидарност, на кметовете от областта, които бяха до нас, на всички спортни и неправителствени организации, на кметове от страната, на големите имена в родния спорт, на великите световни ски-състезатели. Списъкът е дълъг. Искам само да добавя името на кмета на Банско Георги Икономов, който не се отказа през всичките тези години и аз съм се учил и продължавам да се уча от неговата последователност и упоритост при следването на основната ни цел – развитието и утвърджаването на Баснко като целогодишен курорт на европейско и световно ниво. Дали има зелена мафия? "От Тимок, до Черно море", както се пее в една песен, няма проект, който да не бъде блокиран от тях. И аз апелирам към избирателите от областта и към всички в страната, когато идат до урните, да си дадат отговор на този въпрос - защо жизненоважни проекти за различни региони се бавят. Забавянето на АМ "Струма" и войната срещу Банско са само едни от примерите!

Презастрояването на Банско, множеството "мъртви хотели" не влошава ли облика на града и не смятате ли, че с всяка година сезоните са все по-слаби. Хотелиерите се оплакват от липса на туристи. Къде е причината ,според вас .?!

Кои хотелиери? Моля ви ,не говорете неверни неща! Статистиката Ви опровергава - скокът на туристи е значим! Банско вече е курорт с четири сезона! Да, недостроените сгради са проблем и то видим! Строено е без Общ устройствен план. Сега, когато той е факт след усилията на кмета Георги Икономов и неговият екип, част от който съм и аз, именно тези, така наречени "еколози" и "борци" срещу презастрояването го обжалват. Ето това е цинично! Ние обаче ще продължим да работим за интересите на гражданите на Банско и за създаването на максимално повече условия за развитие на града като курорт за всички сезони ,на европейско и световно ниво.

През зимния сезон все пак има живот в курортния град, какво трябва да се направи, за да "диша" Банско и през лятото, т. е. да не е само и единствено зимен курорт, с какво през лятото можете да привличате туристи?!

Вече Ви дадох отговор на този въпрос. Освен това Ви каня през лятото в Банско – вече имаме цели 4 нови фестивални форми, които реализира общината. Освен това в Банско от миналата година вече се намира и най-дългата надуваема водна пързалка в Европа. Най-новата атракция в Банско се намира на Бъндеришка поляна е с дължината 350 метра. Подобни пързалки има на още три места в света – САЩ, Нова Зеландия и Австралия. Така че освен след хората и бизнесът, но истинският бизнес, който си плаща данъците, може да потвърди успехите на Общината в начинанието й за бързоразвиващ се многосезонен курорт.

Как ще коментирате поведението на БСП в парламента ,истериите около сделката за ЧЕЗ. Местните червени депутати оглавиха подписка срещу нея?

Попитайте местните червени депутати каква е правната стойност на тази подписка, която събират. Никаква! Тази подписка е един кьорфишек, с който от БСП целят да стряскат още повече хората, както започнаха да ги лъжат, че новия купувач на ЧЕЗ ще вдигне жената на тока. Колегите от БСП са царе на манипулациите и скандалите. Първо – цената на тока зависи единствено от КЕВР, която е независима. Второ – подписката на БСП има за цел единствено да ги покаже по телевизиите, защото те нямат с какви други реални новини да влязат в новините и хората да ги забележат. Ние от ГЕРБ предлагаме на обществото реални политики – градовете и селата се обновяват, доходите се повишават постепенно, минималните пенсии също бяха увеличени, строят се и се ремонтират пътища в цялата страна, строят се нови спортни съоръжения и т. н.

Правите приемни, на какво се наслушахте? И колко проблеми, поставени на тези приемни, решихте?

Приемните ми са редовни и винаги са обявени предварително, за да може всеки, който има някакъв проблем да дойде и да потърсим решение! Много от посетителите поставят въпроси от лично естество. Опитвам се да им бъда максимално полезен както лично аз, така и чрез контактите ми с кметовете от региона, с областния управител, с различните институции и дори лично с министрите от правителството. Надявам се, че успявам и съм полезен на съгражданите си.

Г-н Мацурев, вдигате ли си телефона на старите приятели и банскалии, извън приемните, как ви промени престоя ви в НС?

Да, вдигам си телефона, както винаги съм го правил! Ако някой Ви каже, че парламентарната работа не променя, ще излъже! Това е една нова материя, тя изисква много време и съвсем други познания, а те се добиват с много четене и навлизане по същество. Ако имаш желание ще израстваш и аз съм благодарен, че избирателите ми дадоха тази възможност! Така че, да, в този смисъл променя!

А бащинството промени ли ви, наскоро станахте баща на момиченце ?!

Дъщеря ни Мила стана център на моя свят!

Амбициите Ви докато сте в парламента и след това?

- Приемам работата си в Народното събрание на първо място като възможност да бъда полезен за Банско и хората от моя регион. Освен това законотворчеството е безценен опит, който може да ми бъде полезен, където й да ме отведе един ден животът!

Политиката мръсна работа ли е?

- Мръсна е, когато се прави от лоши хора! Когато работиш за обществения интерес, когато градиш и надграждаш и когато резултатите са видими, това клише престава да работи!

Ако днес има избори, според вас, къде е мястото на политическата партия, която представлявате?!

- Аз съм изключително щастлив от международното признание на ГЕРБ, като една от силните европейски партии. Партията, която е последователна в нашия цивилизационен, европейски избор като народ. Всеки, който се опитва да го подмени, ще получи еднозначен отговор от същия този народ. ГЕРБ ще управлява, все едно кога са изборите, защото е последователна, системна партия, която гради! Хората не са слепи!

За какво мечтаете г-н Мацурев?!

- За много обикновени, човешки неща. Напоследък мечтая Мила да живее в една България, за която си струват усилията..

Как ще довършите изречението?! Ще запомним депутата Мацурев с ...

- Достъпност!

< Назад