19.12.2019

Александър Александров, ГЕРБ-Перник: Кметът на Перник прави опит да заблуди общинските съветници за проекта за младежки център

„Силно сме обезпокоени от докладната записка, внесена от кмета на Перник, по повод кандидатстване на Община Перник с проектното предложение за „Изграждане на младежки център-Перник – модел за високи стандарти  на младежка работа“. От нея става ясно, че някой добре копира насоките за кандидатстване, но не става ясно какви точно дейности предвижда конкретното предложение. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ-Перник Александър Александров по повод внесената извънредна точка в дневния ред на заседанието на местния законодателен орган. Той изтъкна, че от общински съвет се иска решение, с което гарантира, че няма да се променя предназначението на сградите обект на интервенция, а такива не са посочени. Нещо повече – крайният срок за подаване на проектното предложение е 30.12.2019 г. и до тогава Общината трябва да подаде технически проект или идеен такъв, придружен с КСС по окрупнени показатели.

„Как това ще се случи в този кратък срок, като още не знаете къде ще се помещава този център. Всяка възможност на община Перник да реализира проекти трябва да бъде използвана. Но за тази цел общинската администрация трябва да гарантира своя административен и финансов капацитет. Важно е да знаем от кого се изготвя проектът – от  Общинска администрация Перник или наета консултантска фирма. В случай, че тя се изготвя от общинската администрация – проблем няма, защото дори общината  да не спечели проекта, няма да има допълнителни разходи по него. Ако обаче той се подготвя от частно дружество – при всички случаи има подписан договор. Този договор трябва да съдържа клаузи - цялата сума по договора да бъде изплатена на консултантите при подаване на проектното предложение или част от нея да бъде изплатена в началото и другата част – при спечелването на проектното предложение“, попита Александров от името на политическата група на ПП ГЕРБ.

Той посочи, че също така от общински съвет се иска решение, че гарантира устойчивостта на проекта. Това означава, че след приключването му , което ще настъпи в идния програмен период, е силно вероятно издръжката на центъра и служителите да остане за сметка на бюджета на община Перник.

Александров изрази своите опасения, че или някой подвежда кмета или се прави опит да бъдат заблудени общинските съветници да подкрепят проект, чийто шанс да спечели е равен на нула, ако предупрежденията на групата съветници за сериозни пропуски, не бъдат взети под внимание и не бъдат отстранени.

 

< Назад