05.12.2018

В отговор на въпрос на депутати от ГЕРБ: 60 месеца гаранция на „гривните“ за затворници

Какви са техническите възможности на проследяващите устройства и как ще бъдат разпределени те, питат народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Диана Саватева.

Системата за електронно наблюдение, която предвижда използването на 250 „гривни“ за осъдени и обвиняеми лица, има 5-годишно гарантирано поддържане,  общата стойност на проекта е 1, 341 млн. лв. Това стана ясно от писмен отговор на правосъдния министър Цецка Цачева до народните представители Димитър Бойчев и Диана Саватева.

Средствата за закупуването на устройствата са осигурени изцяло по оперативна програма „Добро управление“. Очаква се Министерството на правосъдието до няколко месеца ще започне използването им.

По проекта „Модернизиране на пенитенциарната система в България“ са осигурени 200 комплекта настолни персонални устройства за радиочестотен контрол и 2 гривни - устройства за персонална идентификация, както и 50 броя за GPS (джипиес) проследяване на нарушителите.

„Новините за бегълци от правосъдието, за отклоняването на лишени от свобода от местата, където работят или след отпуск тревожат обществото. Промени в НПК и в Закона за изпълнение на наказанията предвиждат възможността при налагане на определена мярка за неотклонение, както и при изтърпяване на наказания, да се използват технически средства. Необходимо е да има повече информация и яснота какви са техническите възможности на гривните и на какъв принцип ще се разпределят, тъй като тяхната бройка е недостатъчна и трябва реално да достигне близо 2000“,  коментират  бургаските депутати.

От отговора на министъра става ясно, че гривните  са на радиочестотен и GPS принцип. Така ще се осигурява ефикасен контрол върху местонахождението, движението и поведението на правонарушителите. Те  ще бъдат контролирани и следени в Команден център при ГД „Изпълнение на наказанията”. Проектът предвижда и обучение за инсталиране и диагностика на устройствата. Електронното наблюдение ще се прилага при изпълнение на пробационната мярка ограничения в свободното придвижване, при мярка за неотклонение „домашен арест“ и при лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип.

Гривните“  ще дават незабавна информация дали хората, на които са  сложени, спазват наложените им ограничения. Ползите от електронното проследяване са свързани с намаляване на разходите и преодоляване на пренаселеността на затворите.

Народните представители от ГЕРБ са отправили и допълнителен въпрос към министър Цачева: необходими ли са законови промени , за да се разшири приложението на „гривните“ с включването на осъдени на първа или втора инстанция с ефективни присъди, които са с мярка по-лека от „задържане под стража“, както и при особено опасни престъпници, изтърпяващи доживотни присъди и присъди за убийство (като превенция при евентуално отклоняване или бягство).

Според отговора на правосъдния министър до момента не се налагат законодателни промени в тази посока. „Действащата нормативна уредба не дава възможност електронното наблюдение да се прилага спрямо лицата, осъдени на доживотен затвор, както и спрямо лицата, настанено в места от закрит тип. Разширяването на електронния мониторинг е свързан с законодателно решение“, се казва още в предоставената информация.

 

< Назад