15.06.2019

Народният представител Светлана Ангелова откри фолклорния събор "Обичаите по нашенски"

„Нашите песни, танци, музика и бит пленяват всеки, който се докосне до тях. Фолклорът на Дунавската равнина показва богатата духовност и традиции на българския народ. Той ни връща към корените и миналото ни, а това е важно, за  да помним кои сме и да знаем накъде трябва да вървим. Благодарение на нашия фолклор през вековете сме успели да съхраним националната си идентичност“, каза народният представител от ГЕРБ – Русе Светлана Ангелова в присъствието на близо 300 участници от 21 състава, както и многото гости на фолклорния събор "Обичаите по нашенски". Той се провежда на стадиона в селото на Община Ценово по инициатива на кмета на Новград Диана Копчева с подкрепата на Община Ценово, местното читалище и много спомоществователи.

„Този фестивал е една прекрасна възможност да докажем, че в региона освен талантливи, сме и сплотени, че можем заедно да градим по-доброто си бъдеще“, подчерта Ангелова.

Съборът е уникален за региона и привлича много самодейци за участие и запазване на обичаите и предците ни. Той е включен в националния календар на Министерството на културата.

Първата изява беше на пенсионерски клуб „Янтра“ – Новград, които пресъздадоха обичаят „Жътва“. Всички участници получиха празнична грамота за участието си.

„Обичаите бяха пресъздадени до най-малка подробност“, коментираха етнолози.

Гостите разгледаха подредените кулинарна изложба с местни ястия, изложба на народни носии, изложба с предмети от местния бит, ръкоделия и др.

Многото гости и новградчани, завърнали се в родните си домове от различни краища на България и чужбина, бяха най-яркото доказателство, че между поколенията съществува неразрушима приемственост, а традициите и обичаите са жилави като родовия корен.

 

 

< Назад