07.07.2019

Народният представител Пламен Нунев откри празника на рибата в Батин

Народният представителот ГЕРБ - Русе Пламен Нунев откри седмото издание на празника на рибата в село Батин, община Борово.

„Надявам се екипът на кмета да довърши ангажимента си, като бъдат преасфалтирани 2 улици тук. През следващия мандат ще се работи за ремонта на останалите и изграждане на модерна лодкостоянка, от която рибарите имат нужда и необходимост“, отбеляза в приветственото си слово Нунев.

Поздравления отправиха още кметът на Община Борово Валентин Панайотов и кметът на село Батин Бахри Ефраимов. Това стана в присъствието на общински съветници, зам. – кмета на Община Борово Валерия Борисова и гости от съседни села и общини.

„Река Дунав е много повече от водна магистрала и транспортен коридор. Реката обединява 14 европейски държави, 4 европейски столици и над 115 млн. европейци. Поемайки на изток към Черно море, река Дунав се възприема като символ на европейското единство и на новата европейска идентичност – „Обединени в многообразието“. Празници като днешния ни карат да се замислим и да бъдем по – отговорни, целеустремени, добри и благородни помежду си, да следваме делата към предците си“, обърна се към множеството Валентин Панайотов.

„Пожелавам на всички самодейци в община Борово все така неуморно да съхраняват традициите. Нека не угасва в душите любовта към безценното фолклорно богатство. Вашето участие за пореден доказва, че корените на българския фолклор са живи, не са забравени...“, каза на свой ред г-н Ефраимов.

Събитието се провежда в началото на месец юли и е свързано с Деня на река Дунав – 29 юни. За случването му спомогнаха кметството в село Батин, Народно читалище „Селски будител” местния пенсионерски клуб, проф. Петър Балкански, адвокат Димитър Балкански и др. Към тях за поредна година се присъединиха доброволци от град Борово.

За пореден път селото събра заедно стотици местни жители и гости. В празничната програма участваха над 150 самодейци. Цели семейства бяха дошли, за да погледат и послушат песните и танците, да опитат рибената чорба и да се насладят на красивата гледка.

За поредна година батинчани споделиха своите тайни рецепти за рибени ястия и най-вече тайната на своята прочута рибена чорба. Батинската рибена чорба се вари от шест вида дунавска риба.

Празничната програма продължи с общински фолклорен празник, в който взеха участие певческите групи, танцовите състави и индивидуалните изпълнители от читалищата и пенсионерските клубове в град Борово, селата Волово, Обретеник, Екзарх Йосиф, Горно Абланово.

В късния следобед ще бъде открита обновената „Арена Батин“, както и паметника на загиналите в национално - освободителните войни местни жители.

 

< Назад