30.12.2016

Народнитe представители от ГЕРБ в Русе проведоха традиционна среща с русенските журналисти

Народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов проведоха традиционна годишна среща с русенските журналисти.

„В рамките на няколко години градът ще бъде изцяло преобразен. Това се дължи на множеството започнати инфраструктурни проекти, чиято реализация ще се осъществи от началото на 2017 година в района на кея, кварталите „Родина“, „Чародейка“ и др., отбеляза в краткия обзор на стореното през отминалата 2016 –а г-н Нунев. Той се спря на програмата за развитие на малките населени места в Община Русе, с която от няколко години се финансират проектни предложения на кметовете на кметства. Същите са съобразени с потребностите на населението – зони за отдих, спортни площадки, осветление, ремонти на улици и пр.

Над 100 спортни мероприятия с участието на хиляди различни по възраст спортисти се проведоха в Русе през тази година, защото бе носител на титлата „Европейски град на спорта“.

През 2017 година в Русе предстои сериозен ремонт на уличната мрежа, добави депутатът.

През 2017 година предстои увеличение на минималната работна заплата /МРЗ/ от 420 на 460 лева, отбеляза в акцентите си за предстоящото в социалната сфера Светлана Ангелова. Това ще засегне над 60 000 души у нас, полагащи нискоквалифициран труд. За последните години МРЗ се увеличи с над 70 %. Тя припомни, че през 2009 година МРЗ бе 240 лева.

С 2.4 % ще се увеличат всички пенсии от 1 юли 2016 година. Размерът на средната пенсия ще бъде 342 лева.

Добра новина за родителите на деца с увреждания е значителното увеличение на средствата за отглеждането им. Повече пари ще получат семействата на 26 000 деца с увреждания над 50 %. Г-жа Ангелова даде и конкретни примери.

Свилен Иванов коментира промени в редица важни закони, като Гражданско – процесуален кодекс, Закон за особените залози, Търговския закон по отношение пресичането на кражба на фирми. В момента важен приоритет е приемането на Закона за концесиите. Г-н Иванов изрази надежда това да стане през 2017 година. Той пожела следващата година да бъде по – спокойна и в България да продължи стабилността, както и се следва зададената от настоящото правителство посока на развитие.

Събитието протече в нетрадиционен формат, тъй като веднага след обобщението последва втора импровизирана пресконференция. В ролята на журналисти влязоха русенските народни представители, а на въпроси отговаряха представителите на медиите. Сред тях бяха тези, посветени на промяната на избирателната система, извеждането и степенуването на приоритети за развитието на региона през следващите няколко години, предложения за промени в работата на следващото Народно събрание и пр.

Връчена бе и специална награда на журналист за точно и критично отразяване работата на народните представители.



< Назад